Hoptunaa » Specials » Chocolade

Recepten met Chocolade

Recepten met Chocolade Het kan zo'n genot zijn: een stuk chocola in je mond, lekker dagdromen en genieten van de zoetigheid. Een echte chocoholic weet er alles van! Voor zover bekend werd cacao, van de cacaoboom, voor het eerst gebruikt door de Maya's. Zij gebruikten de bonen om mee te hanelden en diende zelfs als betaalmiddel. Columbus nam de cacoboon in 1502 mee naar Spanje maar er gebeurde toen nog weinig mee. Totdat Cortés 'xocolatl' introduceerde aan het Mexicaanse hof. Dit drankje bevatte gekneusde, geroosterde cacaobonen en koud water. Om de smaak te verfijnen werden vanille, kruiden, honing en suiker toegevoegd. Het was destijds een stroperige bittere drank. Op een bepaald moment is men overgegaan op het verwarmen van de drank. Er werd in die tijd geloofd dat cacao een geneeskrachtige werking zou hebben en het zou je uithoudingsvermogen verbeteren.

Coenraad van Houten

Vanaf de 17e eeuw begon Europa de cacaoboon ook te waarderen. Amsterdam werd de tweede cacao-havenstad, na Spanje. In het begin van de 19e eeuw vond de Nederlander Coenraad van Houten een pers uit. Met deze pers kon de olie uit de cacaoboon worden gehaald. Daarnaast slaagde hij er in een methode te ontwikkelen om de zuren te neutraliseren. Zo lukte het hem om een 'harde koek' te maken, bijna zuivere cacaoboter. Deze werd o.a. gemalen tot een poeder en diende als smaakmaker. Vanaf dat moment kon ccocolade zowel gegeten als gedronken worden.
In 1875 vond men een methode om geconsendeerde melk toe te voegen aan de cacao, hiermee was de melkchocolade ontstaan. En Lindt ontdekte een manier om de chocolade te smelten.

In deze special zijn verrukkelijke recepten met chocoalde verzameld. Scroll hiervoor naar beneden.


Hier alvast basisrecepten omdat die in meerdere recepten toepasbaar zijn:

Manieren om de chocolade te bereiden:

Chocolade smelten op het fornuis:
 1. Breek de chocolade in meerdere kleine stukjes en doe ze in een (vuurvaste) schaal
 2. Breng een pan met water aan de kook en laat deze zachtjes doorkoken. Zet de op de pan: let op: schaal mag niet de bodem raken!
 3. Zodra de chocolade begint te smelten kun je de chocolade rustig doorroeren tot het gesmolten is.

Chocolade smelten in de magnetron

 1. Chocolade in stukje breken en in een magnetronschaal doen.
 2. Plaats de schaal in de magnetron en laat de choclade smelten. Over het algemeen geldt dat 125 gram 2 minuten op de hoogste stand nodig heeft om te smelten. Voor witte chocolade geldt 2-3 minuten op de middelste stand.
 3. Haal schaal uit de magnetron, roer de chocolade met een lepel. Even laten staan (paar minuten) en dan weer even doorroeren. Mocht deze weer te snel opstijven dan kan deze 30 seconden extra in magnetron.

Chocoladedecoraties maken

Chocolade krullen

 1. Pak een gladde (schone) kunstoffen snijplank en verdeel de gesmolten chocolade. Laat deze hard worden.
 2. Houd de plank goed vast. Plaats een groot mes met een flexibel lemet op de chocolade. Trek het lemet naar u toe in een hoek van 45 graden. Door de schrapende beweging vormt u krullen.
 3. De krullen met het mes van de snijplank nemen.

Snelle krullen

 1. Neem een reep chocolade die op kamertemperatuur is.
 2. Schaaf met een aardappelschiller met een wendbaar mesje zachtjes over de chocolade voor fijne krullen. Zet meer druk voor dikkere krullen.

Tip: door de reep eerst in de koelkast te leggen zal het schrapen mogelijk makkelijker gaan.

Blaadjes

 1. Neem hiervor versgeplukte, droge en buigzame blaadjes. Let op dat de nerven duidelijk zichtbaar moeten zijn voor een beter resultaat. Bestrijk de onderkanten met een laagje gesmolten chocolade en leg ze met de chocoladekant boven op een plaat.
 2. Laat de chocolade stollen (minimaal een uur). Trek de blaadjes van de chocolade af en de decoratie is gereed.

Drie recepten voor chocolade koeken

Koekjes zijn altijd lekker en handig om wat van op voorraad te hebben. Nog lekkerder zijn ze zelf gemaakt. Geniet van het maken van de recepten, dit kan ook makkelijk met de kinderen samen. Verras vri…

Drie recepten voor chocoladedranken

Een lekkere traktatie voor een koude winteravond of na een lekkere maaltijd. Geniet van je zelfgemaakte: chocolade-eierpunch, warme chocolademelk met cognac, chocoladeijsdrankje of van een chocolademi…

Drie recepten voor een chocoladerol

Een chocolade, kokos of brownierol. Lekker voor bij de koffie of bij de thee: een plakje van de zelf gemaakte chocoladerol. Eenvoudig zelf te maken en ook leuk om met je kinderen samen te doen. Trakte…

Drie recepten voor gevulde chocoladebonbons

Bonbons zijn heerlijke chocolade cadeautjes om in je mond te laten smelten en je te laten verrassen door de vulling. Geniet van deze eenvoudige recepten om zelf chocoladelikeur-, kersenbonbons of de m…
Gepubliceerd door Hoptunaa op 22-07-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.